Sporen van de 17e eeuw
Het verleden van de 17e eeuw is op veel plaatsen nog te zien. Veel zeventiende-eeuwse gebouwen bepalen het uiterlijk van historische stadscentra, straten dragen de namen van historische figuren en de bekendste Nederlandse kunstschilders komen uit deze periode.
Handel en slavernijverleden
Een belangrijke gebeurtenis in de zeventiende eeuw is de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in 1602. Van het VOC-verleden zijn nog verschillende sporen te vinden in Zuid-Holland, in de vorm van pakhuizen en bestuursgebouwen. De VOC dreef grootschalige overzeese handel, waarmee ook geweld en slavernij gepaard ging. Ook van het slavernijverleden zijn nog sporen te vinden, bijvoorbeeld in Rotterdam. Lees ook over het koloniale verleden van de Hollandse elite, die aan veel buitenplaatsen en landgoederen verbonden was.
Welvaart en armoede
Maar niet alleen de overzeese handel zorgde voor welvaart. In de zeventiende eeuw was er ook een grote ontwikkeling van de binnenlandse handel en nijverheid. Ook hier was sprake van een keerzijde: onder de arbeiders heerste flinke armoede. Door de opbloeiende binnenlandse handel groeide de vraag naar vervoersmogelijkheden, wat leidde tot de komst van de trekschuit.
Gouden Eeuw of zeventiende eeuw?
Gouden Eeuw en zeventiende eeuw zijn beiden gangbare termen voor deze periode. Zoals hierboven geschetst was het geen gouden periode voor iedereen. Er was ook flinke armoede en handel in slavernij. De redactie van geschiedenisvanzuidholland.nl vindt het belangrijk om ook het het slavernijverleden en de armoede te laten zien.