Meer over Historisch Haringvliet
Ontdek de bijzondere geschiedenis van Historisch Haringvliet
Ontdek de bijzondere geschiedenis van Historisch Haringvliet
Historisch Haringvliet wordt gevormd door plaatsen en gebieden die een relatie hebben met de voormalige zeearm het Haringvliet en het Hollands Diep. De afbakening omvat een brede ‘oeverzone’ van de eilanden: de noordrand van Goeree-Overflakkee, de zuidrand van zowel de Hoeksche Waard als Voorne-Putten (incl. de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis en de Bernisse) en Tiengemeten. Kenmerkend voor de geschiedenis van deze regio is het leven tussen en met het water, als vriend en vijand.
Historisch Haringvliet wordt gekenmerkt door de maritieme geschiedenis, de havenkanalen en de karakteristieke dorpen die in verbinding staan met het Haringvliet, Hollands Diep en Bernisse en een landschap met dijken en kreken. De regio vertelt ook het verhaal van tradities en de zee, van leven met en tegen het water, zoals de Watersnoodramp van 1953 en de deltawerken Haringvlietdam en Volkerakdam en waterlinies: de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak en de Stelling van de Monden van de Maas en het Haringvliet met de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis.
Provincie Zuid-Holland en Historisch Haringvliet
De provincie Zuid-Holland heeft Historisch Haringvliet aangewezen als één van zeven Erfgoedlijnen. Samen met gemeenten, ondernemers, natuur- en landschapsorganisaties en erfgoedinstellingen wil de provincie het verhaal van Historisch Haringvliet bekendheid geven en het gebied op de kaart zetten. Sinds 2021 is de erfgoedlijn uitgebreid van erfgoedlijn Goeree-Overflakkee Naar Historisch Haringvliet met de Hoeksche Waard en Voorne-Putten.
Heeft jouw organisatie interesse om hieraan mee te werken? Klik op onderstaande button om meer te lezen over de erfgoedlijn en wat jij zou kunnen bijdragen.
Geschiedenis van Zuid-Holland is altijd op zoek naar mooie verhalen en activiteiten die ons het verleden van dichtbij laten ervaren! Stuur ons je tip en wie weet delen we hem binnenkort op deze website.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief! Deze verschijnt vier keer per jaar.