Naar overzicht

Dag van het Kasteel 2022

Beleef vijftien unieke landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland!

6 juni 2022

Op maandag 6 juni openen vijftien Zuid-Hollandse kastelen, landgoederen en buitenplaatsen de deuren voor het publiek tijdens de Dag van het Kasteel. Iedere locatie heeft een uniek programma. Zo kun je genieten van concerten en optredens, deelnemen aan rondleidingen, meedoen met speurtochten, parfums ruiken en nog veel meer! 

Programma

Van Hillegom tot in het Westland liggen tientallen landgoederen en buitenplaatsen. Samen vormen ze “Hollands Buiten”: de landgoederenzone in Zuid-Holland. Tijdens de Dag van het Kasteel openen zij hun deuren en krijg je de kans om verschillende historische plekken te bezoeken, waarvan sommige normaal voor het publiek gesloten zijn. Bekijk de activiteiten per locatie hieronder.

Historische Buitenplaats Ockenburgh

Openingstijden: 11.00 - 16.30 uur, toegang: gratis

Adres: Monsterseweg 2, 2553 RL Den Haag

Kom genieten van muziekoptredens bij Buitenplaats Ockenburgh. Op het terrein van de buitenplaats zijn er diverse koor- en bandconcerten met muziek uit de jaren '40-'45. Haal eten bij de diverse tentjes en foodtrucks op het terrein of in de Villa en De Kas. Of koop zaden en planten in de tuin.

Voor kinderen zijn er diverse spellen en sporten te doen op de buitenplaats. Bekijk het hele programma op de website van Buitenplaats Ockenburgh

Kasteel Oud Poelgeest

Openingstijden: 11.00 - 16.00 uur, toegang: gratis

Adres: Poelgeesterweg 1, 2341 NM Oegstgeest

Bekijk het optreden van Band of Liberation om 14.00, kom springen op het springkussen of kom tussen 12.00 en 16.00 uur boogschieten. Bekijk het kasteel van binnen, er zijn de hele dag rondleidingen door het kasteel.

Ook zijn er twee rondleidingen over oorlogsverhalen van het landgoed tussen 11.00 en 14.00 uur (beperkte capaciteit, bestel hier gratis tickets).

Het terras en restaurant zijn open vanaf 12.00 uur en zijn uiteraard ná 16.00 uur nog geopend! Bekijk het hele programma op de site van Kasteel Oud Poelgeest.

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst

Openingstijden: 10.00 - 16.00 uur, toegang: gratis

Adres: Gooweg (parkeerterrein), 2211 XX, Noordwijkerhout, Zuid-Holland

Bezoek het landgoed en het speelbos van Nieuw Leeuwenhorst.

Om 14.00 uur en om 15.00 uur kun je meedoen aan de Dijkenburg-wandeling, verzorgd door Marca Bultink. Loop mee met de Dijkenburgroute (1,5 km) en leer onderweg over de geschiedenis van de buitenplaats Dijkenburg, de spiegelvijver, de koepelberg en het landgoed Nieuw Leeuwenhorst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De wandeling duurt ongeveer een uur, maar vooraf opgeven is vereist. Meld je aan via marcabultink@planet.nl en geef aan of je de wandeling om 14.00 of 15.00 uur wil starten. Er kunnen maximaal 20 deelnemers meedoen per wandeling.

Vertrekpunt: Nieuw Leeuwenhorst, ingang Westeinde bij het tuinmanshuis (op het kampeerterrein rechts bij de boomgaard (niet toegankelijk).

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten

Kasteel Duivenvoorde

Openingstijden: 11.30 - 16.00 uur, toegang: bekijk prijzen en koop tickets

Adres: Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten

Wat gebeurde er op kasteel Duivenvoorde tijdens het rampjaar 1672?

Beleef de geschiedenis tijdens een bezoek aan het kasteelmuseum, maak een wandeling door het park en verwonder je over de rijke historie van het kasteel en landgoed. Koop je tickets online voor het bezoek aan Kasteel Duivenvoorde. 

Park Vreugd en Rust

Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur, toegang: gratis

Adres: Oosteinde 3, 2271 EA Voorburg

Ontdek tijdens een wandeling van vijf kwartier, met Joost Heuvelink van de stichting Mooi Voorburg, de rijke historie van Park Vreugd en Rust. 

De wandeling start om 11.00 en 14.00 uur. Verzamelen bij het voorterrein van de hertenweide (Oosteinde 14, Voorburg). De wandelingen eindigen met een kop koffie en een koekje in het clubhuis van het tennispark. Vooraf aanmelden is verplicht via janjoostwillem@gmail.com. Er kunnen maximaal 20 deelnemers meedoen per wandeling.

Een ramp van alle tijden wordt, voor de kinderen in het park, verbeeld door een in 1912 omgewaaide boom op een brug. De boom heeft grillige takken en die spelen een rol bij een kleurplaat en een zoektocht naar die takken.

Meer informatie vind je op de landelijke website van de Dag van het Kasteel

Park Hofrust

Openingstijden: 10.00 - 16.00 uur, toegang: gratis

Adres: Laan Hofrust 4, 2282 AL Rijswijk

Bij Park Hofrust zijn Oud Hollandse spelen voor kinderen tussen 10.00 en 16.00 uur en ze kunnen deelnemen aan een rebus-speurtocht. 

Bekijk de landelijke website van de Dag van het Kasteel voor meer informatie. 

Buitenplaats Middenburg

Openingstijden: 11.00 - 15.30 uur, toegang: gratis

Adres: Westeinde 28, 2275 AE Voorburg

Wandel mee met Kees van der Leer door Voorburg en ontdek het huis waar Vincent van Gogh regelmatig op de stoep stond, het kleine huisje waar Spinoza werkte aan zijn beroemde boek over de vrijheid van meningsuiting en het kasteel Middenburg. 

De wandeling start aan de voorzijde bij Buitenplaats Middenburg om 11.00 en 14.00 uur en duurt 1,5 uur.

Vooraf opgeven is vereist via keesvanderleer@gmail.com. Maximaal 15 deelnemers per wandeling. 

Kasteel Keukenhof in Lisse

Kasteel Keukenhof

Openingstijden: 08.00 - 17.00 uur, toegang: het landgoed is gratis te bezoeken, rondleidingen NTB

Adres: Keukenhof 1, 2161 AN, Lisse, Zuid-Holland

Kom langs om Kasteel Keukenhof van binnen te bekijken. Het kasteel is namelijk maar enkele keren per jaar van binnen te bekijken, waaronder op Dag van het Kasteel.

Wandel door de kasteeltuin en het bos rondom Kasteel Keukenhof. Voor kinderen is er de korte Kabouterwandeling, versierd met unieke kabouterpaaltjes. Ze kunnen spelen in de speeltuin en de dieren aaien bij de kinderboerderij.

Restaurant de Hofboerderij is geopend van 10:00 – 17:00 uur.

Bekijk het hele programma op de landelijke website van Dag van het Kasteel.

Hyghens' Hofwijck in Voorburg

Huygens' Hofwijck

Openingstijden: 10.00 - 16.00 uur, toegang: €5,- entree voor volwassenen en kinderen (gratis met de museumkaart)

Adres: Westeinde 2, 2275 AD, Voorburg, Zuid-Holland

Constantijn en Christiaan Huygens zijn aanwezig om je te verwelkomen op hun buiten.

Ruik de geuren van parfumeur Constantijn Huygens in de tentoonstelling 'Geuren en Beelden' en bekijk de presentatie van de Rietveld Huygens Exchange 'What has Huygens ever done for us?'

In de tuin is er van alles te beleven voor kinderen. Kom om 10.45 uur kijken naar de theatervoorstelling “Ik wil een ridder zijn!” van Deep Deep. Deze grappige, interactieve voorstelling van 40 minuten gaat over twee prinsessen, een draak en een ridder.

Laat je schminken, kleur een button, maak een speurtocht en speel Oudhollandse spelletjes. Bekijk zonnevlekken ter grootte van de aarde door de telescopen van de Sterrenwacht Rijswijk.

Kortom: er is genoeg te beleven voor iedereen. Kom langs en beleef een stralende dag op Hofwijck! Bekijk het hele programma op de website van Huygens' Hofwijck.

Het Huys te Warmont

Openingstijden: 10.00 - 16.00 uur, toegang: gratis

Adres: Herenweg 139, 2361 EP, Warmond, Zuid-Holland

Bezoek het romantische landgoed van het Huys te Warmont. Al wandelend over het landgoed voel je de eeuwenoude geschiedenis. Ontdek het sprookjesbos. Je kijkt er uit over graslandjes die namen dragen als ‘de Droomweide’. Ook is er een kasteelgracht die tussen de kastanjebomen het bos in verdwijnt om even verderop weer als ‘Droomvijver’ op te duiken. 

Proef het verleden en wandel mee met de rondleidingen van het Historisch Genootschap Warmelda. Leer meer over de bijzondere geschiedenis en unieke plekken van het dorp Warmond.

De rondwandelingen starten om 11.00 en 14.00 uur bij De Roekenhof, Herenweg 84 in Warmond. Als je mee wilt wandelen, stuur dan vooraf een email met je naam, het aantal personen en het gewenste tijdstip aan evenementen@warmelda.nl.

De hop on / hop off paardentram rijdt door Warmond van 11:00 tot 16:00 uur. Je kunt opstappen bij Huys te Warmont, Oostergeest en Vroenhof.

Ruïne van Teylingen in Voorhout

Kasteel Teylingen

Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur (5 & 6 juni), toegang: €1,50 (4 t/m 12 jaar) en € 3,00 (13+ jaar).

Adres: Teylingerlaan 15a, 2215 RT, Voorhout, Zuid-Holland

Bekijk en beleef het verleden bij Kasteel Teylingen op zondag 5 juni en maandag 6 juni. Er zijn verschillende groepen en kampementen uit de vroege ijzertijd tot aan de 17e eeuw, uitgebeeld door re-enactors.

Parkeren is gratis.

Rondleidingen zijn enkel op afspraak, neem hiervoor contact op met beheerder@kasteelteylingen.nl

Bezoek zondag 5 juni en maandag 6 juni de ruïne van Kasteel Teylingen.

Buitenplaats Oostergeest

Openingstijden: 10.00 - 16.00 uur, toegang: gratis

Adres: Laan van Oostergeest 1, 2361 GA, Warmond, Zuid-Holland

Oostergeest verwelkomt je graag op 6 juni. Het park en bos zijn die dag, op de daarvoor aangegeven paden, vrij toegankelijk voor bezoekers (door het jaar heen alleen met wandelkaart, deze is te koop bij het hoofdhuis). Er wordt een film vertoond over de bewoners. De tuin, rondom het huis en de moestuin zijn niet toegankelijk. Geniet van koffie/thee met taart in de oranjerie van Oostergeest.

De hop on / hop off paardentram rijdt door Warmond van 11:00 tot 16:00 uur. Je kunt opstappen bij Huys te Warmont, Oostergeest en Vroenhof.

Plan je bezoek aan buitenplaats Oostergeest.

Buitenplaats Berbice in Voorschoten

Buitenplaats Berbice

Openingstijden: 10.00 - 16.00 uur (rondleidingen 11.00 - 15.00 uur), toegang: gratis

Adres: Leidseweg 221, 2253 AE, Voorschoten, Zuid-Holland

Breng een bezoek aan de oranjerie en wandel door het hernieuwde Zocherpark, de eerste maal dat het park is opengesteld op een Open Dag!

Het koetshuis en parkdeel van de buitenplaats zijn in privé bezit en dus normaal niet toegankelijk, maar op 6 juni alléén met een rondleider. Neem daarom deel aan de rondleidingen die de hele dag worden verzorgd en luister naar de verhalen over bewoners van Berbice, het verleden en de bijzondere aspecten van het gerestaureerde Zocherpark. Aanvang van de rondleidingen is bij de oranjerie. 

Ook zijn er rondleidingen over het bijzondere leifruit, kun je honing kopen van imker Valentijn en hoor je hier en daar een spannende anekdote over een (bijna)ramp uit het verleden. Tot slot kun je Voorschotense schilders aantreffen die, misschien net als jij, betoverd zijn door de schoonheid van het park en dat op die dag op linnen vastleggen. Plan je bezoek aan buitenplaats Berbice

't Huys Dever

Openingstijden: 10.00 - 16.30 uur, toegang: gratis

Adres: Heereweg 349A, 2161 CA, Lisse, Zuid-Holland

Kom naar ’t Huys Dever en ontdek de unieke vorm van de donjon en maak wandelingen over het landgoed.

Er worden rondleidingen gegeven in 't Huys. Ook kun je je een wandeling maken (1,5 uur) in de omgeving van Dever, de route is verkrijgbaar op locatie en er worden natuurlijk weer heerlijke broodjes gebakken door onze “hofleverancier Bakker den Butter”.

Dit jaar hebben we ook iets speciaals, namelijk een kindertheater met een leuke voorstelling: “de Koningin van Vreterijen”. De Koningin heeft verschrikkelijke buikpijn omdat zij altijd heel veel taartjes eet. Dan roept zij de hulp in van haar nicht. Zij heeft altijd al eens dokter, personal coach en kok op het kasteel willen worden. Maar of dat de Koningin van haar buikpijn af helpt?

De voorstellingen worden op 3 tijdstippen gegeven:

11.00 – 11.30 uur

13.00 – 13.30 uur

14.30 – 15.00 uur

De voorstelling is voor alle leeftijden. (kinderen en volwassenen) en de toegang is gratis!

 Plan je bezoek aan 't Huys Dever

Buitenplaats Vroenhof in Warmond

Buitenplaats Vroenhof

Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur, toegang: gratis

Adres: Herenweg 52, 2361 ET, Warmond, Zuid-Holland

Kom luisteren naar de prachtige klassieke muziekconcerten die in de tuin van buitenplaats Vroenhof worden gegeven. De concerten starten ieder heel uur tussen 11.00 en 15.00 uur.  Wandel door de historische tuin in landschapsstijl en proef zelfgemaakte lekkernijen. 

De hop on / hop off-paardentram rijdt door Warmond van 11:00 tot 16:00 uur. Je kunt opstappen bij Huys te Warmont, Oostergeest en Vroenhof.

Fietsroutes

Kom op de fiets naar de Dag van het Kasteel! Bezoek eenvoudig meerdere locaties en geniet optimaal van de prachtige landgoederenzone. Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk zijn speciaal voor de Dag van het Kasteel drie fietsroutes ontwikkeld. Klik op de route voor meer praktische informatie. 

Fietsroutes Dag van het Kasteel Zuid-Holland

Bekijk de routes die speciaal voor de Dag van het Kasteel 2022 zijn ontwikkeld.

Wandelroutes

Wandeling buitenplaats Middenburg en Voorburg

Wandel mee door Voorburg en ontdek de mooie plekken met een eigen verhaal, verteld door Kees van der Leer. Hij leidt je o.a. langs diverse buitenplaatsen. De wandeling voert langs het huis waar Vincent van Gogh geregeld op de stoep stond en het kleine huisje waar Spinoza werkte aan zijn beroemde boek over vrijheid van meningsuiting. Van 11.00 uur tot 12.30 uur of 14.00 tot 15.30 uur.

De wandeling start aan de voorzijde bij Buitenplaats Middenburg, Westeinde 28 in Voorburg. Vooraf opgeven is vereist via keesvanderleer@gmail.com. Maximaal 15 deelnemers per wandeling.

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout

Wandeling Landgoed Nieuw Leeuwenhorst

Om 14.00 uur en om 15.00 uur kun je meedoen aan de Dijkenburg-wandeling, verzorgd door Marca Bultink. Zij loopt de Dijkenburgroute (1,5 km) en vertelt onderweg over de geschiedenis van de Buitenplaats Dijkenburg, over de spiegelvijver en koepelberg, maar ook over het Landgoed Nieuw Leeuwenhorst tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vertrekpunt: Nieuw Leeuwenhorst, ingang Westeinde bij het tuinmanshuis (op het kampeerterrein Fietsers kunnen de fiets op het landgoed stallen na de ingang bij Westeinde. Kom je met de auto, dan parkeer je op het grote parkeerterrein aan de Gooweg en loop je door het bos naar het startpunt. rechts bij de boomgaard (niet toegankelijk).

Vooraf opgeven is vereist via marcabultink@planet.nl. Maximaal 20 deelnemers per wandeling. Graag je voorkeur aangeven: 14.00 of 15.00 uur.

Wandeling Warmond door Historische Genootschap Warmelda

Het Historisch Genootschap Warmelda organiseert twee rondwandelingen door Warmond. Proef het verleden door mee te wandelen door het dorp en leer meer over de bijzondere geschiedenis en unieke plekken.

De wandelingen starten om 11.00 uur en 14.00 uur bij De Roekenhof, Herenweg 84 in Warmond.

Speurtocht Warmond

Heb je de nieuwe Lotje smartphone speurtocht al gelopen met de (klein)kinderen? Je duikt in het roemruchte verleden van Warmond met ridders en kastelen. 

Tijdens de route hoor je muziek, grapjes en raadsels en je krijgt (quiz)vragen. Terwijl je wandelt, verzamel je sleutels, kraak je codes en kom je erachter dat er al heel lang een ondergrondse gang is in Warmond. Laat je verrassen!

De route is 3,7 km en voert je langs prachtige onontdekte plekken. Een tip is om de speurtocht (gratis) te downloaden. Dat scheelt data en is vooral ook handig als je bijvoorbeeld in het bos geen verbinding hebt. Downloaden kan via de website of de app van izi.TRAVEL. Als je op Warmond zoekt, krijg je hem al snel. De speurtocht is vanaf ongeveer 6 jaar en start op 'Het pleintje bij de pomp’ bij Grand café de Oude School (Dorpsstraat 38-40 in Warmond).

Ook interessant

Heb je een tip voor een leuke of leerzame activiteit?

Je suggesties zijn welkom en helpen ons een mooi en gevarieerd aanbod van activiteiten te tonen. Dank voor je bijdrage! 

Ontvang de laatste verhalen in je mailbox

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.