Stille getuigen
Ons funerair erfgoed toont aan hoe er in verschillende perioden werd omgegaan met de dood. Sommige voorwerpen ondersteunen ceremoniële en religieuze handelingen, zoals het katholieke bedienstel, dat gebruikt werd voor het toedienen van het sacrament der zieken. Andere voorwerpen hebben een duidelijke praktische toepassing. Een lijkkoets transporteert het dode lichaam. De kist herbergt het lijk. Het herdenken van overledenen is een onmisbaar element bij het rouwen. Herinneringen worden altijd gekoppeld aan iets tastbaars zoals grafmonumenten, postmortemportretten of haarsouvenirs. Ze houden een herinnering aan een overledene in stand.
Hoewel uitvaart- en rouwrituelen doorgaans niet aan snelle veranderingen onderhevig zijn, zijn er verschillende ontwikkelingen geweest die grote invloed hebben gehad op het ontstaan of wegvallen van funeraire objecten en gebruiken. In dit artikel stappen we met zevenmijlslaarzen door de cultuurgeschiedenis van de dood.
Lees verder Stille Getuigen -2 -
Oproep: Erfgoedhuis op zoek naar historische informatie
Wij willen de informatie op de website graag aanvullen met bijdragen van het publiek. Heeft u zelf nog een voorwerp of foto, of heeft u informatie over lokale en regionale tradities op het gebied van rouw en begrafenis die u graag wilt delen, laat het ons dan weten via redactie@geschiedenisvanzuidholland.nl.
Reacties
karin ter schiphorst
hoelang rouwt iemand?
22 juni 2011
Redactie
Beste Karin, Dat kon varieren van een aantal weken tot een aantal jaren, afhankelijk van de relatie ten opzichte van de overledene (echtgenoot, nicht, broer). De (vaak ongeschreven) regels op dit gebied verschilden per regio en waren/zijn ook door de eeuwen heen aan verandering onderhevig
23 juni 2011