Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Matching Maps: VOC-kaarten georefereren

Hou je van historische kaarten? Help dan mee om de VOC-kaarten van het Nationaal Archief te georefereren. Door te georefereren kunnen historische kaarten op een digitale kaart als Google Earth worden geplaatst. Door oude kaarten aan specifieke locaties te koppelen wordt de kaartencollectie eenvoudiger te doorzoeken. 

Aan de hand van drie referentiepunten kan de positie van een historische kaarten worden bepaald. Door het ‘pinnen’ van herkenbare plaatsen zoals een kronkel in een kustlijn, een kruising van wegen of een fort kunnen de kaarten op elkaar worden gelegd. Hoe meer referentiepunten, hoe beter het resultaat. De vijf vrijwilligers met de grootste bijdrage aan dit project worden beloond met een hoogwaardige reproductie van een kaart naar keuze uit de collectie van het Nationaal Archief. Op de website van het Nationaal Archief staat meer informatie en kun je direct aan de slag

De kaarten zullen worden gebruikt in de expositie De wereld van de VOC, die in februari 2017 opent in het Nationaal Archief. In deze expositie worden unieke scheepsjournalen, brieven, tekeningen en ruim 50 originele en honderden digitale VOC-kaarten tentoongesteld. 

undefined

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.