Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Drukte op het water

Deze prachtige luchtfoto stond in het nieuwste Kwartaalblad van Historische Vereniging West-Alblasserwaard. 

We zien de rivier de Noord, de verbinding tussen de Lek en de Merwede, tussen Slikkerveer en Dordrecht. Aan de rechterzijde West-Kinderdijk, even ten noorden van Alblasserdam. De meeste van de daar gelegen huizen zijn intussen vanwege dijkverzwaringen afgebroken. Helemaal rechtsonder is nog het Rijzenwiel, een restant van een vroegere dijkdoorbraak te zien.

undefined

Wat opvalt is de grote drukte aan schepen op de Noord, die nog altijd een van de drukstbevaren rivieren van Nederland is. Maar de enorme diversiteit aan schepen vormt toch wel de grootste charme van deze foto. We zien stoomschepen en motorschepen, maar ook traditionele zeilschepen. Het is misschien kenmerkend voor deze periode dat ze toen nog allemaal tegelijk voorkwamen als bedrijfsvaartuigen. 

Het grote schip links van het midden aan de onderzijde is geïdentificeerd als de W.F. Leemans, een radersalonboot van Stoombootreederij Fop Smit & Co. Het vaart noordwaarts, dus op weg naar Rotterdam. Dit schip werd in 1897 gebouwd bij L. Smit & Zn in Alblasserdam en werd ingezet voor toeristische dagtochtjes, de vermaarde 'watertochtjes' van Rederij Fop Smit. 

Met dank aan de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en Daan Bakker voor het gebruik van de foto en de tekst. 

 

Reacties

  1. anoniem

    Mooi foto, mooie site

    04 mei 2017

  2. Redactie

    Dank!

    04 mei 2017

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.