Geschiedenis van Strijen
Strijen is de oudste gemeente in de Hoeksche Waard en maakte van 1167 tot 1459 deel uit van de Heerlijkheid Strijen en Putten. Er zijn aanwijzingen dat Strijen – waarschijnlijk genoemd naar het riviertje de Striene - al in de IJzertijd bewoond werd. Dat er in de middeleeuwen een graafschap Strijen heeft bestaan is echter onjuist en gebaseerd op een verhaal dat, ondersteund door vervalste oorkonden, begin 17de eeuw de wereld is in geholpen.
Sint-Elisabethsvloed
Na de Sint-Elisabethsvloed in 1421 werd Strijen van de rest van de Grote Waard afgesneden. Later werd het land rond Strijen langzaam maar zeker steeds verder bedijkt, totdat hier uiteindelijk de huidige Hoeksche Waard uit ontstond. Nog in 1653 werd zo een groot stuk land drooggelegd.
Verdrinking Johan Willem Friso
In 1711 was de havenmond van Strijensas de plaats waar de prins van Oranje, Johan Willem Friso, verdronk. Dramatischer was ook de grote brand van 1759, die driekwart van alle huizen in de as legde. Ook werd Strijen in 1788 door soldaten bezet in verband met activiteiten van anti-Oranjegezinde patriotten.
Meekrap, suikerbieten
In 1845 telde de gemeente Strijen 2690 inwoners. In 1855 werd ook Strijensas bij de gemeente gevoegd. De meeste inwoners leefden van de landbouw. Vooral de teelt van meekrap (gebruikt bij het maken van verfstoffen) was heel belangrijk. Rond 1880 ging men over op suikerbieten.
Oorlog en Watersnood
De gemeente leed erg onder de Tweede Wereldoorlog (40 doden). De kerk van Strijensas moest na 1944 zelfs geheel worden herbouwd. Ook de watersnoodramp eiste 44 levens. Vanaf de jaren 1960 vestigden veel woningzoekenden uit Rotterdam zich in Strijen, wat te zien is aan een aantal nieuwbouwwijken.
Links
- Oudheidkundige vereniging en museum Het Land van Strijen
- Streekmuseum Hoeksche Waard
- Regionaal Archief Dordrecht
Reacties
Het Graafschap Strijen is een verzinsel. De genoemde oorkonde uit 992 AD is pas begin 17e eeuw verzonnen. Zie wikipedia: strijenlegende. Raar dat dit voor waar wordt aangenomen.
22 mei 2017
Redactie
Interessant! Ik heb inmiddels het archief in Dordrecht gevraagd of zij hier meer licht op kunnen werpen.
01 juni 2017
Redactie
Update: het blijkt inderdaad niet te kloppen, het betreft een oude legende die niet op waarheid berust. We zullen de tekst herzien. Dank voor de tip!
03 juli 2017
Kan iemand me uitleggen of er verband is tussen het dorp Strijen in de Hoekse Waard en het kasteel Strijen, nu een ruïne in Oosterhout, toen zetel van de Graaf Willem van Strijen (als die tenminste een graaf was? ) En heeft de St. Elisabethvloed met beide plaatsen en de bewoners ervan te maken gehad? P.J.van.strien@rug.nl 29-12-2018
29 december 2018
@P.J. van Strien: Historisch-geograaf Karel Leenders gaf in 1999 een lezing over precies dit onderwerp. Een samenvatting van deze lezing kun je op deze website vinden: http://users.bart.nl/~leenders/txt/strijen04.html
22 januari 2019