Geschiedenis van Hendrik-Ido-Ambacht
Hendrik-Ido-Ambacht is in 1855 ontstaan uit de samenvoeging van de ‘ambachtsheerlijkheden’ Hendrik-Ido-Schildmanskinderen-Ambacht en de Oostendam en Sandelingen-Ambacht. Deze rechtsgebiedjes ontstonden na de watersnood van 1322. Graaf Willem III van Holland gaf in 1332 land uit aan enkele ambachtsheren op voorwaarde dat zij een deel van de bedijkingskosten van de Zwijndrechtse waard voor hun rekening namen. De landerijen bestonden voor een deel uit vruchtbare akkers en weilanden, maar ook uit minder goede gronden, ’volgerlanden’.
Middeleeuwen
In de middeleeuwen hielden de meeste inwoners van de ambachtsheerlijkheden zich bezig met akkerbouw en veeteelt. De grond was hoofdzakelijk in bezit van welgestelden uit Dordrecht en andere plaatsen. De overstromingen leverden de inwoners indirect voordeel op, want midden zestiende eeuw ontstond er industriële bedrijvigheid: zoutketen en steenbakkerijen langs de Noord. De bevolking verbrandde de met zeewater doordrenkte veengrond tot as, die vervolgens in grote kookketels werden gezuiverd tot zout. Van de rivierklei werden stenen gebakken.
Tuinbouw, vlasbewerking en scheepssloperij
In de achttiende eeuw legde een aantal inwoners zich toe op tuinbouw en vlasbewerking. Grote steden in de nabijheid als Dordrecht en Rotterdam boden goede afzetmogelijkheden. Vlas werd aangevoerd uit Zeeland en in de Oostendamse haven gelost. Er werd een scheepssloperij opgericht die floreerde dankzij de industriële opkomst van Duitsland en Hendrik-Ido-Ambacht een wereldwijde bekendheid opleverde. Na de Tweede Wereldoorlog vonden veel inwoners werk in de industrie in de omgeving en in Rotterdam en omgeving.
Groei
In 1939 kwam er een brug over de Noord naar Alblasserdam, in 1991 gevolgd door een tunnel (A15). De Betuweroute ligt bij Hendrik-Ido-Ambacht grotendeels ondergronds vanwege de in aanleg zijnde nieuwbouwwijk De Volgerlanden. Veel Rotterdammers vestigen zich in deze nieuwe wijk, zodat de bevolking van Hendrik-Ido-Ambacht (24.000 in 2005) de komende jaren waarschijnlijk zal verdubbelen.
Reacties
Atie de Snoo
Beste mensen, kan imand mij vertellen wat voor bestemming de grond vroeger had voordat er met de aanleg van de Volgerlanden is begonnen? wij zoeken voor ons appartementencomplex Terrazzo (Steur) een afbeelding voor in de entree van het complex.. Misschien kunt u ons op weg helpen? Bij voorbaat hartelijk dank
23 juni 2012
Redactie
@Atie de Snoo De foto en kaartencollectie van Erfgoedcentrum DiEP is online toegankelijk. Er is veel materiaal over Hendrik-Ido-Ambacht, wie weet zit er ook iets over jullie wijk bij? Zie http://beeldbank.erfgoedcentrumdiep.nl Succes! (NB: ik zal DiEP ook attenderen op uw vraag, wellicht weten zij meer over de geschiedenis van het gebied.)
25 juni 2012
Stefan
Beste. Graag zou ik willen weten wat de geschiedenis is van de bunker aan het eind van de pruimendijk. Met vriendelijke groet, Dhr. S.C. Koster
04 juni 2013
Redactie
@Stefan Deze 'bunker' in Rijsoord is geen bunker, maar een vlasroterij. In een roterij werd het vlas geweekt in water, waarna het verder kon worden verwerkt. Deze roterij dateert uit 1914. Bron: Monumentenregister van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
06 juni 2013
katri
Ik will meer invormatie auschtabelive. Van vermij familie history
12 november 2013
Redactie
@Katri If I understand you correctly, you're after information on the Vermij family. Did they live in Hendrik-Ido-Ambacht? If you could provide some more information, we will be able to help you better.
13 november 2013
Beste Atie,dit was glastuinbouw.Ons bedrijf was gelegen vrouwgelenweg 47-49 3341BS Het woonhuis is gesloopt.Het lange smalle kavel was gelegen tegenover nr.2 Ik heb hier gewoond van 1958-1980 Bram v.d.Meer
31 december 2017
Redactie
@Bram vd Meer Dank voor de informatie! :-)
22 januari 2018
Ik wil graag weten hoe het riviertje "Vliet", dat langs de Hoge Kade naar de waal stroomde. Deze "Vliet" zou ook door Kruiswiel hebben gestroomd, er is daar ook een straatnaam "Opvliet" . Dus zo ongeveer het gedeelte daar waar de Gr.Willenlaan is door getrokken tot de Pompe Van Meerdervoortsingel. Mvg, Edwin
26 februari 2018
Redactie
@Edwin Dit lijkt mij wel iets waar de AWN (Vrijwilligers in de Archeologie) afdeling Lek en Merwestreek misschien meer van weet. Ik raad je aan om via hun site of Facebookpagina contact op te nemen. Succes!
27 februari 2018
wat is het verhaal achter de bunker bij de oprit van de brug (aan de ambachse kant richting de molendijk) en waar kan ik meer informatie erover vinden?
08 mei 2018
Graag zou ik willen weten waar de naam ‘SOETELIEFSKAMP’ aan is ontleend? Bvd, Vriendelijke groet, Thea Zoetelief
30 augustus 2020
Redactie
@Thea Misschien is dit een vraag voor het Historisch Genootschap in Hendrik Ido Ambacht. Zie www.histgenhia.nl
08 september 2020
Mijn naam is André bijl geboren in hiambacht in 1945 Woon alweer 35 jaar in drenthe wij zouden graag willen weten hoe de aannemer die zijn opslag had naast de bakkerij van Gerrit de hoed daar lag ook de ijsbaan spullen op geslagen we zijn nieuwschierig
10 februari 2021
Redactie
Aan welke periode moeten we dan ongeveer denken? Over bv. de jaren veertig en vijftig zijn er misschien nog wel adresboeken te vinden per gemeente. Een andere tip is krantenwebsite Delpher.nl, (zoeken op straatnaam of plaatsnaam + aannemer (of gerelateerde termen)
16 februari 2021