Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Romeinenweek

Van 29 april tot en met 7 mei 2017 vindt de vierde editie van de Romeinenweek plaats. Tijdens de Romeinenweek zijn er in het hele land activiteiten te bezoeken voor jong en oud rond de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland.

Ook in Zuid-Holland is er van alles te doen. Bekijk de beroemde Peutingerkaart (een Romeinse wegenkaart) in het Katwijks Museum, ontdek met je kinderen het Romeinse verleden van Voorburg met het gratis doe-boekje Terug naar de Romeinen van Museum Swaensteyn of doe mee met de 4-daagse fietstocht van Katwijk naar Xanten. Ook in het Archeon is er van alles te doen. Liever thuis op de bank? Je kunt ook virtueel diverse Romeinse forten ontdekken, bijvoorbeeld met de Time Travel apps Bodegraven, Zwammerdam of Katwijk

Bekijk alle activiteiten op de website van de Romeinenweek.  

undefined
De mysterieuze Brittenburg bij Katwijk, beeld uit de Time Travel app

Leestip: Romeinenspecial
De Romeinenweek staat dit jaar in het teken van 100 % Romeins. Want ‘dé Romein’ bestond eigenlijk niet. Een arme Bataafse boer had een heel andere kijk op de wereld dan een rijke Bataafse inwoner van Noviomagus (Nijmegen) of een Bataafse lijfwacht in Rome. En een Frankisch christen uit de vijfde eeuw zou zich maar moeilijk kunnen herkennen in zijn ‘Romeinse’ voorouders die offers brachten aan Hercules of Mercurius. Identiteit bestond in Romeins Nederland uit een mengelmoes van opvattingen en gebruiken, die met de tijd mee veranderden. Meer hierover lees je in de Romeinenspecial, een speciale bijlage van Historisch Nieuwsblad (PDF).

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.