Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Onderzoeksproject Romeinse Vicus Alphen a/d Rijn

Dat in Alphen aan den Rijn vroeger een Romeins fort lag weten veel mensen wel. Het castellum heette Albaniana en  lag op de plek van de huidige H&M, de McDonalds, Intertoys en Specsavers. Over het kampdorp bij het fort is veel minder bekend. Hier woonden en werkten handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten. In het gemeentehuis van Alphen doen archeologen nu onderzoek naar deze vicus en daar mag iedereen bij komen kijken. 

Er zijn resten van de vicus gevonden bij diverse opgravingen door de jaren heen, onder meer onder de huidige ING-bank, de Hoogvliet en de Adventskerk, in de Julianastraat en de Wilhelminalaan. Daarbij is wel onderzoek gedaan, maar veel van dat onderzoek is nog niet uitgewerkt. Daar komt nu verandering in: tussen 14 februari en 24 maart is een team van archeologen aanwezig in het Atrium van het Gemeentehuis en iedereen is welkom om langs te komen en mee te helpen. Je kunt bekijken wat er allemaal is gevonden maar wie wil mag ook zelf scherven sorteren of mee helpen om dierenbotten te wegen en sorteren. Leuk voor jong én oud! 

Je bent welkom op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Locatie: Atrium, Gemeentehuis Alphen aan den Rijn, Stadhuisplein 1. Helaas is het Atrium voor invaliden minder toegankelijk. Het project is mogelijk gemaakt dankzij de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.