Onderwaterzetting Flakkee tijdens WOII
Volg de herinneringsborden: hoe hoog stond het water?
Van oudsher hebben de bewoners van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee zich tegen het water moeten verdedigen. Maar in de Tweede Wereldoorlog is het anders: dan wordt het water juist als verdedigingsmiddel gebruikt door de Duitse bezetter. In 1944 komt ongeveer 60 procent van het eiland onder water te staan, waardoor vele inwoners hun huis moeten verlaten. Dankzij het project Verdrinkend Land kun je op diverse plekken op Goeree zien wat er tijdens deze onderwaterzetting gebeurde.
Herinneringsborden
In de dorpen en buurtschappen die tijdens de inundatie onder water hebben gestaan, zijn meerpalen geplaatst met daarop een herinneringsbord en de gemiddelde waterstand destijds. Op het herinneringsbord is een unieke luchtfoto te zien van het dorp onder water.
Kunstwerk ‘de Nooddijk’
In Dirksland is een kunstwerk te zien van Jaap Reedijk, in de vorm van een stukje nooddijk. Het staat symbool voor de onverzettelijkheid en saamhorigheid van de eilandbewoners in hun strijd tegen het water en de Duitse bezetter.
Fietsroute
Er zijn twee bijzondere fietsroutes samengesteld die door het voormalige ‘natte gebied’ lopen. Ze zijn vormgegeven in een handzaam en compact Booqi. Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk kom je langs punten waar bijna meer dan 75 jaar geleden een foto word gemaakt van het geïnundeerde landschap. Een bijzondere reis door de tijd op de fiets! De route is verkrijgbaar via VVV Goeree-Overflakkee
Kijk op de website Verdrinkend Land voor meer informatie
Reacties
Perfect gedaan zowel de aandachtspunten op route alsmede de film, klasse A v d Hoeven Stichting Biberbunker Oostvoorne
27 juli 2019