Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Expositie Vissers & Oorringen

In het Torenmuseum in Goedereede is een expositie te bekijken over vissersoorringen uit de 19de en 20e eeuw. Daarnaast zijn 10 prachtige portretfoto's te zien van moderne vissers met een oorring. 

Vissen is een levensstijl, een cultuur en het dragen van een oorring is daar een onderdeel van, aldus het Torenmuseum. Het zijn vooral jonge vissers die een 'kotter' in hun oor dragen. De benaming 'kotter' wordt gebruikt omdat in de moderne oorringen een vissersschip ofwel kotter is verwerkt. Fotograaf Arjo van der Graaff portretteerde tien Goereese vissers, die in sommige gevallen net van boord kwamen na een week op zee. 

undefined

Verhaal van de oorring
Vaak wordt verteld dat vissers van oudsher een oorring dragen zodat na een eventuele verdrinking een begrafenis kon worden betaald. Maar er schuilen meer verhalen, bijgeloof en traditie achter het dragen van oorringen door mannen, zo is te zien in het Torenmuseum. Er zijn oorrringen te zien uit de collecties van onder meer Museum Vlaardingen, Katwijks Museum, Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Zeeuws Museum en Juwelier Romkes uit Urk.

Verder is in het museum nog een collectie fossielen uit de Noordzee te bewonderen, beschikbaar gesteld door Noordzeevisser Kommer Tanis van het Goereese Havenhoofd. Daarnaast zijn er archeologische vondsten te zien en een expositie van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging. Het letterlijke hoogtepunt van het museumbezoek is ongetwijfeld het beklimmen van de toren. 

De expositie is een initiatief van de Stichting Goereese Gemeenschap en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting ’t Blaeuwe Huus en Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee. Meer informatie - zoals de openingstijden - vind je op de website van het Torenmuseum

 

Bijlagen

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.