Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Expo Bollenschuren

Vanaf 10 september kun je in Museum De Zwarte Tulp in Lisse een tentoonstelling over bollenschuren bekijken. Daarin staan de architectuur, de betekenis voor het landschap en het hergebruik van bollenschuren centraal. Bollenschuren zijn sinds het eind van de 19de eeuw gebouwd voor de opslag en bewerking van bloembollen. Dit industrieel-agrarisch erfgoed is zo karakteristiek voor de Bollenstreek dat bollenschuren als iconen van het landschap worden beschouwd.

Architectuur
De architectuur van bollenschuren is bepaald door de ontwikkelingen in techniek en logistiek in het bloembollenvak. De komst van elektriciteit in de Bollenstreek, vanaf 1922, en de mechanisatie hebben daarop grote invloed gehad. Oudere bollenschuren hebben nog openslaande houten ventilatiedeuren, terwijl de schuren van na die tijd kleinere stalen ramen en ventilatieroosters hebben. De tentoonstelling belicht allerlei facetten van bollenschuren door middel van foto’s, tekeningen en voorwerpen. In twee nagebouwde schuren kunt u ervaren hoe een authentieke bollenschuur eruit ziet.

Wonen en werken in bollenschuren
Voor moderne bloembollenteelt- en handelsbedrijven zijn deze oude bollenschuren niet meer functioneel. Daarom zijn er vroeger veel schuren afgebroken. Tegenwoordig willen we deze iconen van de Bollenstreek niet missen in het landschap. Daarom staan steeds meer bollenschuren op de monumentenlijst en krijgen ze ook steeds vaker een nieuwe functie. De tentoonstelling laat zien hoe bijzonder het is om in een bollenschuur te wonen en te werken. Museum De Zwarte Tulp is overigens zelf ook gevestigd in een voormalige bollenschuur in Lisse.

20 jaar Bollenerfgoed
De tentoonstelling is tevens een hommage aan het werk van de Werkgroep Bollenerfgoed, die al sinds 1997 werkt aan behoud en herbestemming van bollenschuren en ander bollenerfgoed. De eerste 10 jaar gebeurde dit onder de vleugels van het Museum De Zwarte Tulp, de laatste 10 jaar onder het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek. De tentoonstelling ‘Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek’ is van 10 september 2016 tot 19 februari 2017 te zien. Meer informatie over de openingstijden en toegangsprijzen vind je op de website van Museum De Zwarte Tulp. 

undefined

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.