Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies om filmpjes van YouTube te tonen en social mediaknoppen van Facebook, Twitter en Pinterest (third party cookies). Als je deze cookies niet wil, dan kun je dat hier aangeven. De betreffende functionaliteit wordt dan uitgeschakeld. Wij plaatsen zelf wel altijd functionele cookies voor de werking van onze website en (anonieme) analytische cookies om onze site te verbeteren.

Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Officierswoningen (ca. 1828)

Na de aanwijzing van Fort Wierickerschans als 'Hoofddepot van 's Rijks Buskruit' in 1825 vond een herinrichting van het terrein plaats. Het zuidelijke deel van het fort werd bestemd voor opslag en de noordzijde werd het woongedeelte. De oude commandantswoning op het zuidelijk gedeelte werd afgebroken en op de kop van de manschapsverblijven in het noordoosten en noordwesten werden twee gelijksoortige paviljoens gebouwd. Op dit ontwerp is te zien dat in het ene gebouw op de begane grond een wachtlokaal en een arrestantenverblijf werden ingericht, en de bovenverdieping en zolder bestemd waren als dienstwoning voor de fortcommandant. De bovenverdieping van het andere gebouw was voor de magazijnmeester. Op de begane grond van 'zijn' gebouw kwam 'één locaal voor de brandspuit en handgereedschappen en voertuigen', zo is in de toelichting te lezen.

Bekijk ook de beeldbank van het Nationaal Archief, waar nog meer tekeningen en plattegronden van het fort te vinden zijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.